Supply chain e sostenibilità: il caso del pomodoro San Marzano dop

Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Maria Teresa Gorgitano, Pasquale Lombardi, Fabio Verneau, Francesco Caracciolo
Anno di pubblicazione 2012 Fascicolo 2012/3 Lingua Italiano
Numero pagine 30 P. 55-84 Dimensione file 528 KB
DOI 10.3280/ECAG2012-003004
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più clicca qui

Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.

Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF

Anteprima articolo

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche

Food chain sustainability concept has significantly escaleted the scientific debate of agricultural economists. This paper attempts to evaluate the problem of governance looking at sustainability in a specific case study about San Marzano Tomato, through the procedure of assessments known as triangulation. The theoretical basis of our work is the priority and responsibility matrix: the study describes phases of the empirical reasearch conducted to assess the sustainability of a typical food supply chain. San Marzano Tomato is endowed with an origin certification label (pdo), meeting demand within high-value market niches. It is a product symbol of Campania region (Italy), benefiting of several interventions of the public regional operator (genetic resources research, support for the establishment of origin certification, etc.). The proposed methodology provides simple rules to follow the time evolution of a food supply chain, judging feasible solutions to satisfy inter-dimensional requisites of durable development. In the proposed case, the driving role of the government appears as a necessary prerequisite to achieving goals of sustainability.;

Keywords:Quality, food value chain management, sustainability assessment

Jel codes:Q10, Q20, Q56

Maria Teresa Gorgitano, Pasquale Lombardi, Fabio Verneau, Francesco Caracciolo, Supply chain e sostenibilità: il caso del pomodoro San Marzano dop in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 3/2012, pp 55-84, DOI: 10.3280/ECAG2012-003004