In relation to the global propagation of malnutrition and food lack phenomena, the concept of food sovereignty necessarily invokes the recognition and proper application of the "food right", fundamental human right. In fact, it is a legal instrument to ensure legal standards and policy measures to fight hunger and malnutrition, recognizing the need of national and international agricultural policies. Selecting priority areas of intervention, the States obligations are consequently to make available adequate and healthy food, resulting by sustainable and environmentally productions with a reorganization of the food trade system, not considering it as other goods.
In relazione alla diffusione globale dei fenomeni di malnutrizione e di carenza di cibo, il concetto di sovranità alimentare richiama necessariamente il riconoscimento e la corretta applicazione del "diritto al cibo", fondamentale diritto umano. Esso costituisce, infatti, uno strumento giuridico per assicurare standard legali e misure politiche di contrasto alla fame e alla malnutrizione, riconoscendo la necessità di politiche agricole nazionali ed internazionali. Selezionando delle aree prioritarie di intervento, gli obblighi a carico degli Stati sono quindi di rendere accessibile un cibo adeguato e sano, derivante da produzioni sostenibili ed ecologiche con una riorganizzazione del sistema di commercio dello stesso, non trattandolo come qualsiasi altro bene di consumo.
Keywords: Sovranità alimentare, sistema alimentare, politiche agricole, interventi pubblici, mercato agricolo