Clicca qui per scaricare

Sustainability of Dairy Sheep Production in Pasture Lands: A Case Study Approach to Integrate Economic and Environmental Perspectives
Titolo Rivista: RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA' 
Autori/Curatori: Alberto Stanislao Atzori, Roberto Furesi, Fabio A. Madau, Pietro Pulina, Pier Giacomo Rassu 
Anno di pubblicazione:  2015 Fascicolo: 1  Lingua: Inglese 
Numero pagine:  18 P. 117-134 Dimensione file:  242 KB
DOI:  10.3280/RISS2015-001008
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più:  clicca qui   qui 


Sheep farming plays a large role in some specific economies, maintains strong links with natural resources, and produces multiple functions in rural areas. Its sustainability has to deal with different purposes. This study aims to assess economic and environmental sustainability of extensive dairy sheep farming in Sardinia. A case study approach was adopted in order to directly collect farm data and to integrate assessments on more dimensions of sustainability. We found that farm is not profitable without support of public financial aids. Furthermore, production of nitrogen is under the normative limit and greenhouses gas emission intensity, allocated with economic criteria, was equal to 2,3 and 16,1 kg of CO2eq emitted per kg of produced milk and meat, respectively. Empirical evidences suggest the need to better take into account environmental externalities and into the farmer’s choices. A public financial support system expressively based on minimizing environmental externalities might force farmers to incentive eco-sustainable production and guarantee them profitability.

L’allevamento ovino riveste un’importanza strategica in molte realtà, in quanto è connesso all’uso delle risorse naturali ed espleta una molteplicità di funzioni nei territori rurali. Ciò implica che la sostenibilità delle pratiche deve tenere conto della dimensione multifunzionale. Il presente studio è volto a valutare la sostenibilità economica ed ambientale dell’allevamento ovino estensivo in Sardegna. Al fine di poter basare la valutazione su dati direttamente rilevati in azienda, si è optato per un caso studio. Questo approccio ha consentito di poter meglio integrare le valutazioni sul piano economico ed ambientale. È stato valutato che l’impresa in oggetto risulta in attivo solo grazie all’entità dei contributi pubblici. Sul fronte ambientale, la produzione di azoto è inferiore al limite consentito per legge e l’emissione di gas serra è pari rispettivamente a 2,3 e 16,1 Kg di CO2 equivalente per Kg di latte e carne. Si evince l’importanza di tener conto degli effetti ambientali in fase decisionale e che un sistema di incentivi economici ancorato all’obiettivo di minimizzare tali effetti potrebbe stimolare gli allevatori a produzioni eco-sostenibili e, nel contempo, remunerative.
Keywords: Allevamento ovino, balance sheet analysis, analisi del ciclo di vita, risorse naturali, multifunzionalità, politiche agricole

  1. Atzori A.S., Pulina G., Cannas A. (2014). Small ruminant greenhouse gas emissions, with broaden focus on Italian sheep and goats. Small ruminant greenhouse gas emissions with broaden focus on Italian sheep and goats. Large Animal Review, 4 (1): 2-5.
  2. Atzori A.S., Rassu P.G., Cannas A., Pulina G. (2013). Partial carbon footprint of dairy sheep farms: simulated results from 4 different scenarios. Proc. of XX ASPA Congress, Bologna (Italy), June 11-13.
  3. Daugbjerg C., Swinbank A. (2011). Explaining the ‘health check’ of the common agricultural policy: budgetary politics, globalisation and paradigm change revised. Policy Study, 32: 127-141,, DOI: 10.1080/01442872.2010.541768
  4. Decandia M., Atzori A.S., Acciaro M., Cabiddu A., Cannas A., Carro M.D., Giovanetti V., Molina Alcaide E., Molle G., Ranilla M.J. (2011). Nutritional and animal factors affecting nitrogen excretion in sheep and goats. Cihema Option Mediteérannes.
  5. Erjavec K., Erjavec E. (2015). Greening the CAP’ – Just a fashionable justification? A discourse analysis of the 2014-2020 CAP reform documents. Food Policy, 51: 53-62,, DOI: 10.1016/j.foodpol.2014.12.006
  6. FAO (2013). FAOSTAT, Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat3.fao.org/home/index.html.
  7. Gerber P.J., Steinfeld H., Henderson B., Mottet A., Opio C., Dijkman J., Falcucci A., Tempio G. (2013). Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. FAO, Rome.
  8. Inea (2014), Italian Agricultural. INEA, Rome.
  9. Idda L., Furesi R., Pulina P. (2010). Economia dell’allevamento ovino da latte: produzione, trasformazione, mercato. FrancoAngeli, Milano.
  10. IPCC (2006). Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories. Volume 4: Agriculture, Forestry and Other Land Use. 11.1-11.54.
  11. Kitzes J., Wackernagel M., Loh J., Peller A., Goldfinger S., Cheng D., Tea K. (2008). Shrink and share: Humanity’s present and future ecological footprint.
  12. Madau F.A., Furesi R., Pulina P. (2014). An Analysis of Sustainability Policies in European Agriculture in the Long Term: Methods and Materials using the FEEM Indicators. Agroecology and Sustainable Food Systems, 38 (4): 485-501,, DOI: 10.1080/21683565.2013.841608
  13. Pollott G., Wilson R.T. (2009). Sheep and Goats for Diverse Products and Profits, Diversification Booklet Number 9, Rural Infrastructure and Agro-Industries Division. FAO, Rome.
  14. Pulina G, Nudda A. (2004). Milk production. In: Pulina G., Bencini R. (eds.), Sheep Nutrition. CABI Publishing CAB International Wallingford, UK,
  15. de Rancourt M., Fois N., Lavín M.P., Tchakérian E., Vallerand F. (2006). Mediterranean sheep and goats production: An uncertain future. Small Ruminant Research. 62 (3): 167-179,, DOI: 10.1016/j.smallrumres.2005.08.012
  16. Rees M., Wackernagel M. (1996b). Urban ecological footprints: why cities cannot be sustainable- and why they are a key to sustainability. Environmental Impact Assessment Review, 16: 223-248,, DOI: 10.1016/S0195-9255(96)00022-4.Ripoll-BoschR.,deBoerI.J.M.,BernuésA.,VellingaT.V.(2012).Accountingformulti-functionalityofsheepfarminginthecarbonfootprintoflamb:AcomparisonofthreecontrastingMediterraneansystems.AgriculturalSystems,116(2013):60-68
  17. Serpieri A. (1929), Guida a ricerche di Economia Agraria, Ripressed in 1960. Edagricole, Bologna.
  18. Serpieri A.(1950), Istituzioni di Economia Agraria, ristampa. Edagricole, Bologna.
  19. Serra G. (2014). Carbonfootprint of Dairy cattle farms in southern Italy. PhD dissertation UNISS; supervisor: A.S. Atzori.
  20. Sintori A., Rozakis S., Tsiboukas K. (2009). Multiple goals in farmers’ decision making: The case of sheep farming in western Greece, paper presented for the 83rd Annual Conference of the Agricultural Economics Society, Dublin, 30 March-1 April, 2009
  21. Vagnoni E., Franca A., Breedveld L., Porqueddu C., Ferrara R., Duce P. (2015). Environmental performances of Sardinian dairy sheep production systems at different input levels. Science of the Total Environment, 502: 354-361,, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2014.09.020
  22. Wendorff W.L. (2005). Sheep Milk and Milk Production: Processing and Marketing.
  23. In: Pond W.G., Bell A.W. (eds.), Encyclopedia of Animal Science. Marcel Dekker, New York.
  24. Zygoyannis D. (2006). Sheep production in the word and in Greece. Small Ruminant
  25. Research, 62 (1-2), pp. 143-147,, DOI: 10.1016/j.smallrumres.2005.07.04



  1. Akul Bhatt, Bassim Abbassi, Review of environmental performance of sheep farming using life cycle assessment in Journal of Cleaner Production 126192/2021 pp. 126192, DOI: 10.1016/j.jclepro.2021.126192

Alberto Stanislao Atzori, Roberto Furesi, Fabio A. Madau, Pietro Pulina, Pier Giacomo Rassu, Sostenibilità degli allevamenti ovini da latte in sistemi estensivi: integrazione di aspetti economici e ambientali in un caso studio in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 1/2015, pp. 117-134, DOI:10.3280/RISS2015-001008

   

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association associazione indipendente e no profit per facilitare l'accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche