Click here to download

Knowledge, Food Systems and Well-being Sustainability
Journal Title: RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA' 
Author/s: Irene Paola Borrelli, Zacharoula S. Andreopoulou 
Year:  2015 Issue: Language: English 
Pages:  14 Pg. 45-58 FullText PDF:  168 KB
DOI:  10.3280/RISS2015-002005
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 


The "Food system" needs suitable technical solutions to overcome the various restrictions of the well-being sustainability to proactively contribute to the achievement of Sustainability Empowerment In this context, the institutions involved in the creation of knowledge in its different forms should play a key role but it’s necessary to redirect the knowledge system to new behavioral models based on the interdisciplinarity and the real knowledge of the needs of the society The work, after a short analysis of the limitations of the segmented approach for Food System, focuses on the role of the knowledge system and puts forward some reflections about the features that should take to become a real lever of sustainability empowerment
Keywords: Food system, well-being sustainability, knowledge system, research, interdisciplinarity, training

  1. Alfonsi C.R., Dilorenzo P. (2012). L’evoluzione nei rapporti tra università, territorio e mondo del lavoro in Italia: un riepilogo delle principali trasformazioni degli ultimi venti anni. Fondazione CRUI.
  2. Andreopoulou Z., Koliouska C., Lemonakis C., Zopounidis C. (2014b). National Forest Parks development through Internet technologies for economic perspectives. Operational Research: 1-27.
  3. Andreopoulou Z., Tsekouropoulos G., Koliouska C., Koutroumanidis T. (2014a). Internet marketing for sustainable development and rural tourism. International Journal of Business Information Systems, 16 (4): 446-461.
  4. Borrelli I.P., Cesaretti G.P., Misso R. (2013). La sostenibilità del benessere: una questione complessa. Rivista di studi sulla sostenibilità, 3 (1): 43-54.
  5. Carrà G. (2011). Coordinamento e flessibilità nei rapporti di lavoro in agricoltura.
  6. In: Idda L., Pulina P. (a cura di). Impresa agricola familiare, capitale umano e mercato del lavoro. FrancoAngeli, Milano, pp. 93-104.
  7. Cesaretti G.P. (2014). Thinking Sustainability: Global Approach and Sectoral Approach “Environmental issue: Food for sustainability and not just food”. Rivista di studi sulla sostenibilità, 4 (1): 11-21.
  8. Cesaretti G.P., De Angelis M.C., Misso R., Olleia A., Shakir H.S.H. (2015). Towards a Universal Right to Well-being Sustainability. Rivista di studi sulla sostenibilità, 5 (1): 9-26.
  9. Cesaretti G.P., Viola I., Misso R., Borrelli I.P. (2013). Green society – a conceptual framework of sustainability from a territorial perspective. Calitatea-Acces La Succes: 50-67.
  10. Ciapetti L. (2012). Il ruolo dell’Università nelle politiche regionali di innovazione. Istituzioni del federalismo: rivista di studi giuridici e politici, (2): 337-362.
  11. Commissione Europea (2010). La Pac verso il 2020: rispondere alle future sfide dell’alimentazione, delle risorse naturali e del territorio. COM (2010), 672(5).
  12. Corti E. (2002). Gestione dell’innovazione: La piccola impresa innovativa. Edizioni scientifiche italiane, Napoli.
  13. INEA (2013). Rapporto sullo Stato dell’Agricoltura. Inea.
  14. Misso R (2011). “Sustainable governance in the integrated system “Environment – Agriculture – Health” through ICTs. In: Andreopoulou Z., Manos B., Polman, N., Viaggi D., Agricultural and Environmental Informatics, Governance, and Management: Emerging Research Applications: 87-101, HERSHEY: INFORMATION SCIENCE REFERENCE (IGI Global).
  15. Misso R., Scarpato D. (2010). Il fattore della conoscenza: leva per lo sviluppo dell’agroalimentare. In: Cesaretti G.P., Scarpato D. (a cura di), Politiche integrate per uno sviluppo competitivo sostenibile dell’agroalimentare. Franco-Angeli, Milano.
  16. OECD (2011a). How’s Life? Measuring well-being. OECD Publishing.
  17. OECD (2011b), Towards green growth. Pennacchi F. (2008). Struttura e ruolo dell’Università. Agriregionieuropa, 4 (14): 11-13.
  18. Petrini C. (2012). Il valore delle economie locali e la centralità delle comunità del cibo per una agricoltura buona, pulita e giusta. Rivista di Economia Agraria. LXVII (3): 11-24.
  19. Saitta F. (2009). Dalla filippica di Einaudi alla riforma Gelmini: il punto dopo mezzo secolo di discussioni sul valore legale dei titoli di studio. Concorrenza e merito nelle Università – Problemi, prospettive e proposte. Torino: 12-28.
  20. Sirilli G. (2010). La produzione e la diffusione della conoscenza. Ricerca, innovazione e risorse umane. Fondazione CRUI, Roma.
  21. Tsekouropoulos G., Andreopoulou Z.S., Misso R. (2015). 5. Green business, Integrated marketing communications and green marketing strategy for sustainability. GOingREEN. A collaborative platform for the Excellences of Campania Region: A collaborative platform for the Excellences of Campania Region, 123.
  22. Viola I., Olleia A., Rotondo G. (2013). Traiettorie verso la sostenibilità: greening, conoscenza, networking e produttività. Rivista di studi sulla sostenibilità, 3 (1): 129-140.
  23. Zeno-Zencovich V. (2011). Ci vuole poco per fare una università migliore. Guardando oltre la “Riforma Gelmini”. il Sirente, Roma.

Irene Paola Borrelli, Zacharoula S. Andreopoulou, in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 2/2015, pp. 45-58, DOI:10.3280/RISS2015-002005

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content