Click here to download

Well-being Shift through Healthy Eating. From Organic Consumption to a Paradigm of Alternative Local Development
Journal Title: RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA' 
Author/s: Roberta Paltrinieri, Stefano Spillare 
Year:  2015 Issue: Language: English 
Pages:  12 Pg. 83-94 FullText PDF:  153 KB
DOI:  10.3280/RISS2015-002008
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 


Starting from the fact of the crisis of the current model of development, this work aims to propose an interpretive framework to the possibilities of alternative social development based on "critical consumption" and its ability to stimulate social capital, civic engagement and the shared responsibility. The assumption is the relationship and collaboration between consumers, between consumers and producers, as well as among all the other social stakeholders of the local context (businesses, government and associations). Thanks to the example of the alternative organic food supply chain (the socalled Alternative Food Networks), the authors examine the way in which consumers, farmers and civil society could be involved in the creation of alternative models of understanding economic relations, now more focused on the concept of common good than based on the mere economic interest.
Keywords: Well-being, food, sustainability, organic farming, civic agriculture, alternative food networks.

  1. Arnesano G. (2010). Seconda mano. Oggetti significati e relazioni nei mercatini di abiti usati. Besa, Lecce.
  2. Bartolini S. (2010). Manifesto per la felicità. Come passare dalla società del benavere a quella del ben-essere. Donzelli, Roma.
  3. Becchetti L. (2005). Felicità sostenibile. Economia della responsabilità sociale. Donzelli, Roma.
  4. Beck U. (1999). Che cos’è la globalizzazione. Rischi e prospettive della società planetaria. Carocci, Roma.
  5. Beck U. (2001). La società globale del rischio. Asterios, Trieste.
  6. Beck U. (2010). Potere e contropotere nell’età globale. Laterza, Roma-Bari.
  7. Bruni L., Porta P.L. (a cura di) (2004). Felicità ed economia. Guerini & Associati, Milano.
  8. Bruni L., Zamagni S. (2004). Economia Civile. il Mulino, Bologna.
  9. Davis M. (2011). From Individualism to interdependence: a basis for shared social responsibilities. Trends in Social Cohesion, 23, Council of Europe Publishing, Strasbourg.
  10. De Biase L. (2007). Economia della Felicità. Dalla blogosfera al valore del dono e oltre. Feltrinelli, Milano.
  11. Di Iacovo F., Fonte M., Galasso A. (2014). Agricoltura civica e filiera corta. Nuove pratiche d’impresa e relazioni tra produttori e consumatori. Working paper Gruppo 2013, 22.
  12. Donati P. (a cura di) (2003). Famiglia e capitale sociale nella società italiana. San Paolo, Cinisello Balsamo.
  13. Donati P., Solci R. (2011). I beni relazionali. Che cosa sono e quali effetti producono. Bollati Boringhieri, Torino.
  14. El Hage Scialabba N., Müller-Lindenlauf M. (2010). Organic Agriculture and Climate Change. Renewable Agriculture and Food System, 25 (2): 158-169.
  15. Fabris G. (2010). La società post-crescita. Egea, Milano.
  16. Gallino L. (2011). Finanzcapitalismo. Einaudi, Torino.
  17. Gili G. (2001). Il problema della manipolazione. Peccato originale dei media? FrancoAngeli, Milano.
  18. Goodman D. (2003). The quality turn and alternative food practices: reflections and agenda. Journal of Rural Studies, 19: 1-7.
  19. Jackson T. (2011). Prosperità senza crescita. Edizioni Ambiente, Milano.
  20. Latouche S. (2005). L’invenzione dell’economia. Arianna Editrice, Bologna.
  21. Meadows E.H. (1972). I limiti dello sviluppo. Mondadori, Milano.
  22. Micheletti M. (2010). Critical shopping. Consumi individuali e azioni collettive. FrancoAngeli, Milano.
  23. Ostron E. (1990). Governing the commons. The evolution of institutions for collective action. Cambridge University Press, Cambridge.
  24. Paltrinieri R. (2010). Promuovere i circoli virtuosi per una felicità responsabile. In:
  25. Parmigiani M.L. (a cura di), Siamo tutti stakeholder. Maggioli, Sant’Arcangelo di Romagna.
  26. Paltrinieri R. (2012). Felicità Responsabile. FrancoAngeli, Milano.
  27. Paltrinieri R., Spillare S. (2015). L’Italia del biologico. Un fenomeno sociale, dal campo alla città. Edizioni Ambiente, Milano.
  28. Putnam R. (2004). Capitale sociale e individualismo. il Mulino, Bologna.
  29. Sassatelli R. (2009). Consumership. (De)costruire il consumatore-cittadino. Partecipazione e conflitto, 3: 51-60.
  30. Zamagni S. (2008). L’economia del bene comune. Città Nuova Editrice, Roma.

Roberta Paltrinieri, Stefano Spillare, in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 2/2015, pp. 83-94, DOI:10.3280/RISS2015-002008

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content