Click here to download

Introduzione. Il lavoro dell’innovazione nella piccola e micro impresa
Journal Title: SOCIOLOGIA DEL LAVORO  
Author/s: Giorgio Gosetti, Michel Marchesnay, Francesco Pirone 
Year:  2017 Issue: 147 Language: Italian 
Pages:  13 Pg. 7-19 FullText PDF:  102 KB
DOI:  10.3280/SL2017-147001
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 



  1. Anderson C. (2012). Makers. The New Industrial Revolution. New York: Crown Business.
  2. Armano E., Murgia A., Teli M., a cura di (2017). Platform Capitalism e confini del lavoro negli spazi digitali. Milano: Mimesis.
  3. Boltanski L., Chiappello E. (1999). Le nouvel esprit du capitalisme. Paris: Gallimard.
  4. Bolton J.E. (1971). Small Firms: Report of the Committee of Inquiry on Small Firms. Bolton Report Cmnd. London: HMSO.
  5. Bonazzi G., Negrelli S., a cura di (2003). Impresa senza confini. Milano: FrancoAngeli.
  6. Borghi V., Zamponi M., a cura di (2012). Terra e lavoro nel capitalismo contemporaneo. Sociologia del lavoro, n. 128. Milano: FrancoAngeli.
  7. Bourdieu P. (1992). Risposte. Per un’antropologia riflessiva. Torino: Bollati Boringhieri.
  8. Buffardi A., de Kerckhove D. (2011). Il sapere digitale. Napoli: Liguori.
  9. Castells M. (2001). The Internet Galaxy: Reflections on the Internet. Oxford: Oxford University Press.
  10. Chesbrough H.W. (2003). Open Innovation. New York: Free Press.
  11. De Stefano V. (2016). The rise of the “just-in-time workforce”: on-demand work, crowdwork and labour protection in the “gig-economy”. Conditions of work and employment series, No. 71. Geneva: ILO.
  12. Dubuisson-Quellier S., Lamine C., Le Velly R. (2011). Citizenship and Consumption: Mobilisation in Alternative Food Systems in France. Sociologia Ruralis, 51(3).
  13. Fagerberg J., Mowery D.C., Nelson R.R., eds. (2005). The Oxford Handbook of Innovation. New York: Oxford University Press.
  14. Giannetti R., Vasta M. (2005). Storia dell’impresa industriale italiana. Bologna: il Mulino.
  15. Ingham G.K. (1970). Size of Industrial Organisation and Worker Behaviour. Cambridge: Cambridge University Press.
  16. Keklik M. (2002), Schumpeter, Innovation and Growth: Long-cycle dynamics in the post-WWII American manufacturing industries. Hampshire, England: Ashgate.
  17. Kumar K. (2004). From Post-Industrial to Post-Modernity Society: New Theories of the Contemporary World. Oxford: Wiley-Blackwell.
  18. Manovich L. (2010). Software culture: Società, informazione e conoscenza nell’era del software diffuso. Milano: Olivares, 2010.
  19. Manzo C., a cura di (2011). Forme, dimensioni e meccanismi dell’innovazione tra economia, organizzazione, politiche e istituzioni. Sociologia del lavoro, n. 122. Milano: FrancoAngeli.
  20. Marchesnay M. (2016). Types, taxonomies et typologies: une approche pragmatique du micro-entrepreneuriat. Revue de l’Entrepreneuriat, 15, 3: 15-38.
  21. Menger P.-M. (2009). Le travail créateur. S’accomplir dans l’incertain. Paris: Seuil/Gallimard.
  22. Micelli S. (2011). Futuro artigiano: l’innovazione nelle mani degli italiani. Venezia: Marsilio.
  23. Micelli S. (2016). Fare è innovare. Il nuovo lavoro artigiano. Bologna: il Mulino.
  24. Milone P. (2009). Agricoltura in transizione. Roma: Donzelli.
  25. Moretti E. (2013). La nuova geografia del lavoro. Milano: Mondadori.
  26. Rainnie A. (1991). Small firms: between the enterprise culture and ‘New Times’. In: Burrows R., ed., Deciphering the Enterprise Culture. Abingdon: Routledge: 176-99.
  27. Ramella F. (2013). Sociologia dell’innovazione economica. Bologna: il Mulino.
  28. Sabel C.F. (2009). Is the Small Firm Still a Category of Analysis? In: Lundström A., ed., The Role of SMEs and Entrepreneurship in a Globalised Economy, Expert report No. 34. Stockholm: The Globalisation Council.
  29. Schumacher F. (1973). Small is Beautiful: A Study of Economics as if People Mattered. London: Abacus.
  30. Schumpeter J.A. (1912). The Theory of Economic Development. Oxford: Oxford University Press.
  31. Schumpeter J.A. (1942). Capitalism, Socialism and Democracy. New York: Harper.
  32. Sennett R. (2006). The Culture of the New Capitalism. New Haven: Yale University Press.
  33. Sennett R. (2008). The Craftsman. New Haven & London: Yale University Press.
  34. Shiva V. (2009). Ritorno alla terra. Roma: Fazi Editore.
  35. Srnicek N. (2017). Platform Capitalism. Cambridge: Polity Press.
  36. Strano A. (2015). Capacitare entrepreneurship per l’attivazione professionale dei giovani, Formazione e Insegnamento. Rivista Internazionale di Scienze dell’Educazione e della Formazione, 13, 1: 109-116.
  37. Trigilia C. (2007). La costruzione sociale dell’innovazione. Firenze: Firenze University Press.
  38. Touraine A. (1988). Il ritorno dell’attore sociale. Roma: Editori Riuniti.
  39. van der Ploeg J.D. (2009). I nuovi contadini. Roma: Donzelli.
  40. Varaldo R. (2014). La nuova partita dell’innovazione. Bologna: il Mulino.
  41. Volpato G., Stocchetti A. (2007). La competitività d’impresa in una prospettiva di knowledge management. In: Volpato G., a cura di, Il knowledge management come strumento di vantaggio competitivo. Roma: Carocci: 17-58.
  42. Zirpoli F. (2010). Organizzare l’innovazione. Bologna: il Mulino.

Giorgio Gosetti, Michel Marchesnay, Francesco Pirone, in "SOCIOLOGIA DEL LAVORO " 147/2017, pp. 7-19, DOI:10.3280/SL2017-147001

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content