Click here to download

Innovative Practices of Land Use in Sardinia: Food Production and New Populations
Journal Title: SOCIOLOGIA URBANA E RURALE 
Author/s: Daniele Pulino, Sara Spanu, Camillo Tidore 
Year:  2018 Issue: 115suppl. Language: Italian 
Pages:  16 Pg. 144-159 FullText PDF:  911 KB
DOI:  10.3280/SUR2018-115-S1011
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 



Keywords: Social change, rural development, agriculture, food, migrations

  1. Benvenuti B., Van der Ploeg J.D. (1985). Modelli di sviluppo aziendale agrario e loro importanza per l’agricoltura mediterranea. La Questione Agraria, 17: 85-105.
  2. Bottazzi G. (1999). Eppur si muove. Cagliari: Cuec.
  3. Colloca C., Corrado A. (a cura di) (2013). La globalizzazione delle campagne. Migranti e società rurali nel Sud Italia. Milano: FrancoAngeli.
  4. Corrado A. (2016). Migrazioni ed aree interne. Agriregionieuropa, 12, 45, testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it, consultato in data 1 ottobre 2017.
  5. Corrado A. (2013). Crisi, ricontadinizzazione e lavoro. Storie di transizioni nel Nord e nel Sud Italia, Sociologia Urbana e Rurale, 102: 51-65., 10.3280/SUR2013-10200DOI: 10.3280/SUR2013-10200
  6. Corrado A., de Castro C., Perrotta D. (eds.) (2017). Migration and Agriculture. Mobility and change in the Mediterranean area. London: Routledge.
  7. Fanfani R. (2004). L’agricoltura in Italia. Dalla riforma agraria alla crisi della Parmalat, Bologna: Il Mulino.
  8. Gallino L. (2001). Globalizzazione e disuguaglianze. Roma-Bari: Laterza.
  9. Istat (2010). 6° Censimento Generale dell’Agricoltura – Atlante dell’agricoltura italiana. Roma: Istituto Nazionale di Statistica.
  10. Lelli M. (a cura di) (1982). Lo sviluppo che si doveva fermare. Sassari: ETS-Iniziative Culturali.
  11. Mazzette A. (1998). Processi di trasformazione socio-territoriale della Sardegna. Una chiave di lettura. Sociologia Urbana e Rurale, 57: 57-78.
  12. Mazzette A., Tidore C. (2008). Il turismo in Sardegna e il consumo del territorio. In Savelli A. (a cura di). Spazio turistico e società globale. Milano: FrancoAngeli.
  13. Milone P. (2009). Agricoltura in transizione. Un’analisi delle innovazioni contadine. Roma: Donzelli.
  14. Patel R. (2008). I padroni del cibo. Milano: Feltrinelli.
  15. Perrotta D. (2014). Vecchi e nuovi mediatori. Storia, geografia ed etnografia del caporalato in agricoltura. Meridiana, 79: 193-220.
  16. Porcheddu D. (2004). Le cooperative casearie in Sardegna. Milano: Franco Angeli.
  17. Pulina G., Biddau G. (2015). Pascoli, pecore e politica: 70 anni di pastorizia in Sardegna. Sassari: Edes.
  18. Pulina P. (2015). Investimenti in capitale umano nell’impresa agricola familiare. Agriregionieuropa, 11, 43, testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it/, consultato in data 1 ottobre 2017.
  19. Assessorato dell’agricoltura e riforma agro-pastorale (2013). PSR Sardegna 2014-2020 Analisi SWOT completa. Regione Autonoma della Sardegna.
  20. Ritzer G. (2005). La globalizzazione del nulla. Firenze: Slow food Editore.
  21. Sivini S., Corrado A. (2013). Cibo locale. Percorsi innovativi sulle pratiche di produzione e consumo alimentare. Napoli: Liguori.
  22. Strassoldo R. (1996). Sociologia dell’agricoltura. Roma: Carocci.
  23. Van der Ploeg J.D. (2007). Diversità delle forme di impresa e sviluppo rurale. In Brunori G. (a cura di), Biodiversità e tipicità. Paradigmi economici e strategie competitive. Milano: FrancoAngeli.
  24. Van der Ploeg J.D. (2009). I nuovi contadini. Le campagne e la risposta alla globalizzazione. Roma: Donzelli.
  25. Ventura F., Schiavelli A., Milone P. (2016). Direct food. Agricoltori e consumatori alla riconquista del mercato. Roma: Donzelli.

Daniele Pulino, Sara Spanu, Camillo Tidore, Innovative Practices of Land Use in Sardinia: Food Production and New Populations in "SOCIOLOGIA URBANA E RURALE" 115suppl./2018, pp. 144-159, DOI:10.3280/SUR2018-115-S1011

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content