Click here to download

Agri-food chain, protection of agricultural work and contractual patterns of collective reg-ulation: a contractual geography of sustainable development
Journal Title: GIORNALE DI DIRITTO DEL LAVORO E DI RELAZIONI INDUSTRIALI  
Author/s: Iacopo Senatori 
Year:  2019 Issue: 164 Language: Italian 
Pages:  40 Pg. 593-632 FullText PDF:  368 KB
DOI:  10.3280/GDL2019-164002
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 


The essay addresses the protection of working conditions in the agri-food chain, with a partic-ular reference to the primary sector. In such a perspective, the Author reads jointly the two sub-systems of collective regulation respectively represented by the traditional collective bar-gaining on the one hand, and the contracts for the integration of the agri-food chain, dealt with in the context of the EU-established Common Market Organization, on the other hand. The aim is to shed light on the possible forms of coordination between the two sub-systems, with a view to the overall improvement of working conditions in agriculture, consistently with the conceptual and axiological coordinates of sustainable development.
Keywords: Agri-food chain; Agricultural work; Social sustainability; Collective bargaining; Common Agricultural Policy; Common Market Organization.

  1. Albisinni F. (2014). Mercato agroalimentare e disciplina di filiera. RDA, 1: 4 ss. -- Testo disponibile al sito: http://www.rivistadirittoalimentare.it/rivista/2014-01/ALBISINNI.pdf (consultato il 30.4.2019).
  2. Battistelli S., Pascucci P. (2018). La promozione dell’impresa agricola di qualità. In: Campanella P., a cura di, Vite sottocosto. 2° Rapporto Presidio. Canterano: Aracne editrice, 397 ss.
  3. Bellardi L. (2016). L’associazionismo dei datori di lavoro: un elemento di fragilità delle relazioni industriali? DLRI: 403 ss.
  4. Cacchiarelli L, Russo C., Sorrentino A. (2016). Potere di mercato e contrattuale nella filiera agroalimentare: il ruolo delle OP. ARE, 46. -- Testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it/it/content/article/31/46/potere-di-mercato-e-contrattuale-nella-filiera-agroalimentare-il-ruolo-delle (consultato il 2.5.2019).
  5. Cagnin V. (2018). Diritto del lavoro e sviluppo sostenibile. Padova: CEDAM-Wolters Kluwer.
  6. Campanella P., Papa V., Schiuma D. (2018). Il ruolo delle relazioni sindacali nelle filiere agroalimentari italiane. In: Campanella P., a cura di, Vite sottocosto. 2° Rapporto Presidio. Canterano: Aracne editrice, 363 ss.
  7. Canfora I. (2018). La filiera agroalimentare tra politiche europee e disciplina dei rapporti contrattuali: i riflessi sul lavoro in agricoltura. DLRI: 259 ss.
  8. Corazza L., Sciarra S. (2013). Reti di imprese e sostenibilità sociale della filiera. nelMerito.com. -- Testo disponibile al sito: http://www.nelmerito.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1906&Itemid=73 (consultato il 3.5.2019).
  9. Costantini E. (2018). Soggiorno, residenza, contratto. In: Campanella P., a cura di, Vite sottocosto. 2° Rapporto Presidio. Canterano: Aracne editrice, 227 ss.
  10. De Martino C., D’Onghia M., Schiuma D. (2018). Condizioni salariali e previdenziali. In: Campanella P., a cura di, Vite sottocosto. 2° Rapporto Presidio. Canterano: Aracne editrice, 259 ss.
  11. Faleri C. (2018). Il lavoro ai tempi di Agricoltura 4.0 tra esigenze di stagionalità e fabbisogno di nuove professionalità. DLM, 3: 669 ss.
  12. Faleri C. (2019). Il lavoro povero in agricoltura, ovvero sullo sfruttamento (del bisogno) di lavoro. LD: 149 ss.
  13. Frascarelli A., Salvati N. (2012). Le organizzazioni interprofessionali in Italia. ARE, 30. -- Testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it/it/content/article/31/30/le-organizzazioni-interprofessionali-italia (consultato il 30.4.2019).
  14. Heinlein R.A. (2014 ma 1959). La casa nuova. In: Solmi S., Fruttero C., a cura di, Le Meraviglie del possibile. Antologia della fantascienza. Einaudi: Torino, 195 ss.
  15. Imbrenda M. (2016). Le relazioni contrattuali nel mercato agroalimentare. Napoli: ESI.
  16. Jannarelli A. (2016). Profili giuridici del sistema agro-alimentare e agro-industriale. Soggetti e concorrenza. I ed. Bari: Cacucci.
  17. Jannarelli A. (2018). Profili del sistema agro-alimentare e agro-industriale. I rapporti contrattuali nella filiera agroalimentare. Bari: Cacucci.
  18. Kullmann M. (2018). Promoting Social and Environmental Sustainability: What Role for Public Procurement? CLLPJ, 40: 109 ss.
  19. Leccese V. (2018). Lavoro, sfruttamento e tutele nella filiera agroalimentare: un itinerario. DLRI: 245 ss.
  20. Magno P. (2007). Il sistema neocorporativo di gestione del ramo agroalimentare. RDA: 701 ss.
  21. Novitz T. (2015). The Paradigm of Sustainability in a European Social Context: Collective Participation in Protection of Future Interests? IJCLLIR, 31: 243 ss.
  22. ONU (2015). Trasformare il nostro mondo: l’Agenda 2030 per lo Sviluppo Sostenibile, Risoluzione adottata dall’Assemblea generale il 25 settembre 2015. Testo disponibile al sito: https://www.unric.org/it/agenda-2030 (consultato il 5.9.2019).
  23. Papa V. (2017). L’attività sindacale delle organizzazioni datoriali. Rappresentanza, rappresentatività e contrattazione. Torino: Giappichelli.
  24. Papa V. (2018). Paradossi regolativi e patologie occupazionali nel lavoro agricolo degli stranieri. In: Campanella P., a cura di, Vite sottocosto. 2° Rapporto Presidio. Canterano: Aracne editrice, 243 ss.
  25. Perulli A., Treu T., eds. (2018). Sustainable Development, Global Trade and Social Rights. Alphen aan den Rijn: Wolters Kluwer.
  26. Petriccione G. (2016). I contratti nella riforma della PAC 2014-2020. ARE, 46. -- Testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it/it/content/article/31/46/i-contratti-nella-riforma-della-pac-2014-2020 (consultato il 30.4.2019).
  27. Pinto V. (2019). Rapporti lavorativi e legalità in agricoltura. Analisi e proposte. DLRI: 7 ss.
  28. Righini E. (2018). Le relazioni commerciali nelle filiere agroalimentari. In: Campanella P., a cura di, Vite sottocosto. 2° Rapporto Presidio. Canterano: Aracne editrice, 325 ss.
  29. Schiuma D. (2015). Il caporalato in agricoltura tra modelli nazionali e nuovo approccio europeo per la protezione dei lavoratori immigrati. RDA: 87 ss.
  30. Tomassetti P. (2018). Labor Law and Environmental Sustainability. CLLPJ, 40: 61 ss.
  31. Urbisaglia G. (2018). Genesi, inquadramento teorico ed influenze dell’associazionismo padronale agrario. LLI: 118 ss. -- Testo disponibile al sito: https://labourlaw.unibo.it/article/view/8793 (consultato il 1.5.2019).
  32. Veneziani B. (1978). Struttura ed evoluzione del sistema di contrattazione collettiva in agricoltura. In: Veneziani B., a cura di, La contrattazione collettiva in Italia 1945/1977. Bari: Cacucci, 295 ss.

Iacopo Senatori, Agri-food chain, protection of agricultural work and contractual patterns of collective reg-ulation: a contractual geography of sustainable development in "GIORNALE DI DIRITTO DEL LAVORO E DI RELAZIONI INDUSTRIALI " 164/2019, pp. 593-632, DOI:10.3280/GDL2019-164002

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content