Clicca qui per scaricare

Analisi economico-gestionale del comparto vinicolo siciliano attraverso indici di bilancio
Titolo Rivista: ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE 
Autori/Curatori:  Gaetano Chinnici, Biagio Pecorino, Salvatore Bracco, Mario D'Amico 
Anno di pubblicazione:  2011 Fascicolo: 3  Lingua: Italiano 
Numero pagine:  22 P. 15-36 Dimensione file:  1226 KB
DOI:  10.3280/ECAG2011-003003
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più:  clicca qui   qui 




Sicily is the fourth biggest wine producing region in Italy; a total vineyard area of 125,000 hectares produces an annual average of around 6 million hectolitres. However, in recent years, the international economic crisis has also hit the island’s economy, slowing down the economic performance of the whole regional wine industry. The aim of this paper is to analyse the wine industry sector in Sicily, taking into account its economic and managerial outlook, by means of an evaluation of financial ratios (2008-2009) of wine-producing businesses. In particular, an analysis using balance sheet ratios has been carried out in order to evaluate both effectiveness and efficiency in the sector.
Keywords: wine, industry, economic analysis
Jel Code: L66, Q19

Gaetano Chinnici, Biagio Pecorino, Salvatore Bracco, Mario D'Amico, in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 3/2011, pp. 15-36, DOI:10.3280/ECAG2011-003003

   

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association associazione indipendente e no profit per facilitare l'accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche