Click here to download

The process of continuous improvement of safety in Barilla
Journal Title: QUADERNI DI ECONOMIA DEL LAVORO 
Author/s: Marco Frey, Luca Ruini, Laura Campra 
Year:  2017 Issue: 107 Language: Italian 
Pages:  77 Pg. 21-97 FullText PDF:  1072 KB
DOI:  10.3280/QUA2017-107002
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 


The challenge of safety and health at work requires a continuous confirmation of the top management commitment and of projects that allow the awareness of action in prevention to penetrate the organization. This paper analyzes Barilla's experience using reading keys that can be associated with different periods of prevention management evolution in the company. In the first period, compliance with the requirements of Legislative Decree 626/94 was established, starting from the definition of responsibilities; then with the new millennium an important investment was made in training and development of culture, which was followed from 2007 onwards. phase focused on the implementation of the management systems first at the national level and then, with the growth abroad of the company, at the international level. The last phases were then characterized by the commitment to sustainability, which brings with it new challenges in which a renewal of the attention on safety is required by all the components of the organization starting from the leaders.
Keywords: Health and safety at work, Case study, Barilla

  1. Amovilli L. (1999). Questionari e test: la misura come mezzo o come fine della psicologia. Quaderni di Psicologia del Lavoro, Volume 6/7. Roma: Guerini.
  2. Amovilli L. (1999b). Il Rischio Può Attendere: Report Sintetico degli Incontri. Barilla.
  3. Amovilli L., Ruini L. (1999). Manuale d’uso per il test RPA. Barilla.
  4. Amovilli L., Ruini L. (2000). Il rischio è servito, manuale per la formazione. Barilla.
  5. Amovilli L., Ruini L. (2001). Le assenze dal lavoro a Caserta: Report del sondaggio svolto a Luglio 2001. Barilla.
  6. Assolombarda (2015). ISO 14001:2015 I Sistemi di Gestione Ambientale a un punto di svolta. Le novità della norma e le linee guida per l’applicazione dei nuovi requisiti. Dispensa n. 4.
  7. Bacchini F., Frey M., Galimberti C., e Gatti F. (2012). La sicurezza conviene sempre. Quadro dei contenuti e delle migliori esperienze di sicurezza in azienda presentate nell’ambito del progetto “SIS - Sviluppo Imprese in Sicurezza”. Rapporto di Ricerca Confindustria, Federmanager, INAIL, Fondirigenti.
  8. Battaglia M., Frey M., Passetti E. (2015). Occupational health and safety management in municipal waste companies: A note on the Italian sector. Safety Science, 72: 55-65.
  9. Battaglia M., Frey M., Passetti E. (2017). L’integrazione della salute e sicurezza a livello aziendale. Milano: FrancoAngeli.
  10. Chew D. (1988). Effective occupational safety activities. International Labour Review, 127: 111-124.
  11. Di Lecce M. (1994). Aspetti innovativi e riflessi sulla organizzazione del lavoro della normativa prevenzionale. In: Frey M. (a cura di). Sicurezza sul lavoro e trasformazioni organizzative. Milano: Egea.
  12. Frey M. (1996) (a cura di). Sicurezza sul lavoro e trasformazioni organizzative. Milano: Egea.
  13. Frey M., Grando A., Moro G. (2015). Fare le cose giuste perché l’impresa duri nel tempo. L’impegnativo percorso verso la sostenibilità di Barilla. Nota predisposta per Barilla, Maggio.
  14. Giovannone M., Bubola G. (2009). Relazione al Convegno Salute e sicurezza nei luoghi di lavoro Riflessioni ad un anno dall’entrata in vigore del d.lgs. 9/4/2008 n. 81 3 aprile 2009. Camera di Commercio di Parma.
  15. Golzio L. (1996). La politica di prevenzione e gli assetti organizzativi. In: Frey M. (a cura di). Sicurezza sul lavoro e trasformazioni organizzative. Milano: Egea.
  16. Mearns K. e Reader T. (2008). Organizational support and safety outcames: an uninvestigated relationship?. Safety Science, 46; 388-397.
  17. Ruini L., Marchelli L., Rapetti V., Bianchi M. Vannuzzi E. (2015). A workplace canteen education program to promote healthy eating and environmental protection. Barilla’s Sì.Mediterraneo Project. Proceedings of the International Symposium on Sustainable Systems and Technologies.
  18. Secchi R. e Stabilini G. (2012). Barilla. In: Secchi R. (a cura di). Supply chain management e made in Italy: Lezioni da nove casi di eccellenza. Milano: SDA Bocconi, Egea.
  19. Shannon H., Robson L. e Sale L. (2001). Creating safer and healtier workplaces: role of organizational factors and job characteristics. American Journal of Industrial Medicine, 40: 319-334.
  20. Spencer J.P. (2001). The essence of cognitive development. Behavioral and Brain Sciences, 24: 62-63.
  21. Walker G. (2010). A safety counterculture challenge to a safety climate. Safety Science, 48: 333-341.

Marco Frey, Luca Ruini, Laura Campra, The process of continuous improvement of safety in Barilla in "QUADERNI DI ECONOMIA DEL LAVORO" 107/2017, pp. 21-97, DOI:10.3280/QUA2017-107002

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content