Organizzazione, innovazione e competitività nel sistema agro-alimentare: aspetti teorici ed implicazioni strategiche

Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Gianluca Nardone, Vittoria Pilone
Anno di pubblicazione 2009 Fascicolo 2009/2 Lingua Italiano
Numero pagine 33 P. 7-39 Dimensione file 165 KB
DOI 10.3280/ECAG2009-002002
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più clicca qui

Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.

Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF

Anteprima articolo

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche

Organization. Innovation and Competitiveness of the Agro-Food System: Theoretical Aspects amd Strategic Implications - This paper aims to identify which public strategies can be more effective in promoting the growth of agro-food production system’s organizational models tailored to foster innovation. It starts from the existence of a clear relation between the propensity to innovate and the competitiveness of the national firms. The theoretical framework that underlies the analysis explains the optimal level of coordination among food firms with the structure of the productive system and the characteristics of the technological regime such as the pervasivity, the sistematicity, the degree of newness, the appropriability, the cumulativeness and the basic knowledge. As a result of the analysis, it is shown the opportunity to favour the development of a structured network of food firms more than large Fordist firms. In this sense, the public incentives with a systemic approach the National Government has promoted in this last decade (such as supply-chain agreements, programmers for producer organizations, etc.) appear to be particularly useful to the scope. In the specific, we argue that a pol-icy promoting Technological Districts could be very promising to guide the development of the national agro-food system in the direction envisaged by the paper.

JEL Code: Q13

Key words: organization, innovation, technological regime, technological district;

  • Understanding demand for innovation in the food industry Daniela Carlucci, Alessandro Muscio, Gianluca Nardone, Antonio Dottore, in Measuring Business Excellence /2010 pp.35
    DOI: 10.1108/13683041011093749
  • OPEN INNOVATION IN FOOD FIRMS: IMPLEMENTATION STRATEGIES, DRIVERS AND ENABLING FACTORS FRANCESCO GALATI, BARBARA BIGLIARDI, ALBERTO PETRONI, in International Journal of Innovation Management /2016 pp.1650042
    DOI: 10.1142/S1363919616500420
  • Modelli di sviluppo per il miglioramento della competitività economico-commerciale della filiera orto-frutticola italiana sui mercati nazionali ed internazionali: il caso del comparto pataticolo in Emilia-Romagna Alessandro Palmieri, Carlo Pirazzoli, in ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE 1/2014 pp.85
    DOI: 10.3280/ECAG2014-001005

Gianluca Nardone, Vittoria Pilone, Organizzazione, innovazione e competitività nel sistema agro-alimentare: aspetti teorici ed implicazioni strategiche in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 2/2009, pp 7-39, DOI: 10.3280/ECAG2009-002002