Nuove (bio)tecnologie e futuro ruolo dei sistemi agricoli nel contesto internazionale

Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Giorgio Schifani
Anno di pubblicazione 1 Fascicolo 2000/2
Lingua Italiano Numero pagine 39 P. Dimensione file 100 KB
DOI
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più clicca qui

Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.

Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF

Anteprima articolo

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche

The Author studied the subject of Biotechnology that are based on genetic manipulation utilised in agriculture. He aimed to analyse both the reasons that have moved geneticists towards biotechnology varieties (increase of world population and hunger defeat, advantages for consumers, diffusion of a less polluted agriculture), and also the opposite positions based on relationship between populations and available food, expansion of resistant varieties, environmental pollution, reduction of biodiversity. The author analysed also the ethics issue and the opportunity to give patent to GMO, underlining problems about international regulations. A paragraph is dedicated to safety of products and labelling. He gave information about diffusion of transgenic plants in the world, the attention paid by all the countries on this subject. Conclusions underlined that policy decision could be driven by multinational firms and by lobbies of the environmentalists, consumers and EU producers. Therefore the Author pointed out the role of Italy in the international context about GMO. He assumed a future scenario based on two categories of food: organic and biotechnological food. At the end he questioned about the opportunity to continue diffusion of GMO, otherwise to look to other lines of research in order to overcome the problem of hunger.;

Giorgio Schifani, Nuove (bio)tecnologie e futuro ruolo dei sistemi agricoli nel contesto internazionale in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 2/2000, pp , DOI: