2013 Cap reform and contractual relations between agricultural market operators

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Luigi Russo
Publishing Year 2015 Issue 2013/1-2 Language Italian
Pages 24 P. 157-180 File size 113 KB
DOI 10.3280/AIM2013-001010
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The paper examines the regulatory innovations contained in the EU regulation no. 1308/2013 establishing a common organization of the markets in agricultural products, which will apply in the period 2014-2020, and concerning the way of the aggregation either agricultural producers (Producers Organisations) or operators of the agrifood supply chain (Interbranch Organisations), and the discipline regarding the written contractual relations for the deliveries of the agricultural products to the processors or distributors, and the powers of contractual negotiations assigned to PO in some sectors. Regarding these powers, these are analized following the antitrust discipline contained in the same regulation.

Keywords: Common Agricultural Policy, Producer Organisations, Interbranch Organisations, Farmers’ Agreements, Common Organisation of the Markets in Agricultural Products

  1. Adornato F. (2010), «Agricoltura, politiche agricole e istituzioni comunitarie nel trattato di Lisbona: un equilibrio mobile», Rivista di Diritto Agrario, I.
  2. Albisinni F. (2005), Profili di diritto europeo per l’impresa agricola. Il regime di aiuto unico e le attività dei privati, Agnesotti, Viterbo.
  3. Albisinni F. (2008), «Il regime di aiuto unico», in Albisinni F., Sciaudone A. (a cura di), Il contenzioso sui regimi di pagamento in agricoltura, Jovene, Napoli.
  4. Albisinni F. (2010), «Istituzioni e regole dell’agricoltura dopo Lisbona», Rivista di Diritto Agrario, I.
  5. Albisinni F. (2012), «Cessione di prodotti agricoli e agroalimentari (o alimentari?): ancora un indefinito movimento», Rivista di Diritto Alimentare, 2.
  6. Albisinni F. (2013a), «Prodotti alimentari o agroalimentari. Il Tar del Lazio, giudice del mercato e law maker, smentisce il Mipaaf e l’Agcm», Rivista di Diritto Alimentare, 3.
  7. Albisinni F. (2013b), «La nuova Ocm ed i contratti agroalimentari», in Albisinni F., Giuffrida M., Saja R., Tommasini A. (a cura di), I contratti del mercato agroalimentare, Edizioni Scientifiche Italiane, Napoli.
  8. Albisinni F. (2013c), «La nuova OCM􀍒ed i contratti agroalimentari», Rivista di Diritto Alimentare, 1.
  9. Artom A. (2012), «Disciplina delle relazioni commerciali in materia di cessioni di prodotti agricoli e agroalimentari», Rivista di Diritto Alimentare, 2.
  10. Bianchi D. (2009), «La Pac “camaleontica” alla luce del Trattato di Lisbona», Rivista di Diritto Agrario, I.
  11. Borghi P. (2004), L’agricoltura e il Trattato di Marrakech. Prodotti agricoli e alimentari nel commercio internazionale, Giuffrè, Milano.
  12. Canfora I. (2011) «La disciplina della concorrenza nel diritto comunitario», in Costato L., Germanò A., Rook Basile E., Trattato di diritto agrario, vol. 3, Giappichelli, Torino.
  13. Costato L. (2005), «La riforma della Pac del 2003 e le norme agrarie del trattato», Rivista di Diritto Agrario, I.
  14. Costato L. (2007), «Il nuovo diritto agrario comunitario: diritto agrario o diritto ambientale?», Diritto e Giurisprudenza Agraria Alimentare e dell’Ambiente, 10.
  15. Costato L. (2008), «Attività agricole, sicurezza alimentare e tutela del territorio», Rivista di Diritto Agrario, I.
  16. Costato L. (2009), «Commento agli artt. 180-182», in Costato L. (a cura di), Il regolamento unico sull’organizzazione comune dei mercati agricoli, Le Nuove Leggi Civili Commentate, 1.
  17. Costato L. (2011), «Regime disaccoppiato, Trattato di Lisbona e obiettivi della Pac verso il 2020», Agricoltura Istituzioni Mercati, 2.
  18. Costato L. (2011), «Riforma della Pac e rifornimento dei mercati mondiali di prodotti agricoli alimentari», Diritto e Giurisprudenza Agraria Alimentare e dell’Ambiente, 2.
  19. Costato L. (2011), «Dalla Food security alla Food insecurity», Rivista di Diritto Agrario, I.
  20. Costato L. (2012), «La Pac riformata, ovvero la rinuncia a una politica attiva», Rivista di Diritto Agrario, I.
  21. De Filippis F. (2012), «La volatilità dei mercati agricoli mondiali: le cause, gli effetti, le politiche possibili», Rivista di Diritto Alimentare, 4.
  22. Ferrucci N., Strambi G. (2009), «Commento agli artt. 122 – 127», in Costato L. (a cura di), Il regolamento unico sull’organizzazione comune dei mercati agricoli, Le Nuove Leggi Civili Commentate, 1.
  23. Germanò A. (2012), «Sul contratto di cessione di prodotti agricoli e alimentari», Diritto e Giurisprudenza Agraria Alimentare e dell’Ambiente, 6.
  24. Germanò A., Rook Basile E. (2010), Il diritto dei mercati dei prodotti agricoli nell’ordinamento internazionale. Corso di lezioni, Giappichelli, Torino.
  25. Jannarelli A. (2003), «La disciplina dell’atto e dell’attività: i contratti tra imprese e tra imprese e consumatori», in Lipari N. (a cura di), Trattato di diritto privato europeo, vol. 3, Cedam, Padova.
  26. Jannarelli A. (2009), «Commento agli artt. 175-179», in Costato L. (a cura di), Il regolamento unico sull’organizzazione comune dei mercati agricoli, Le Nuove Leggi Civili Commentate, 1.
  27. Jannarelli A. (2011), «La nuova Food insecurity: una prima lettura sistemica», in Jannarelli A., Profili giuridici del sistema agro-alimentare tra ascesa e crisi della globalizzazione, Cacucci, Bari.
  28. Jannarelli A. (2012), «La strutturazione giuridica dei mercati nel sistema agroalimentare e l’art. 62 della legge 24 marzo 2012, n. 27: un pasticcio italiano in salsa francese», Rivista di Diritto Agrario, I.
  29. Jannarelli A. (2012), «L’associazionismo dei produttori agricoli ed il “tabù” dei prezzi agricoli nella disciplina europea della concorrenza. Considerazioni in materia di latte e prodotti lattiero-caseari», Rivista di Diritto Agrario, I.
  30. Petrelli L. (2014), «L’art. 62 dopo le ultime decisioni», Rivista di Diritto Alimentare, 1.
  31. Pocar F. (2001), Commentario breve ai Trattati della Comunità e dell’Unione europea, Cedam, Padova.
  32. Pocar F., Baruffi M.C. (a cura di) (2014), Commentario breve ai Trattati dell’Unione europea, Cedam, Padova.
  33. Russo L. (2013), «I contratti di cessione dei prodotti agricoli e alimentari (e quelli di cessione del latte crudo): nuovi tipi contrattuali per il mercato agroalimentare? », in Le Nuove Leggi Civili Commentate, 2.
  34. Russo L. (2013), «I nuovi contratti agrari», Rivista di Diritto Agrario, I.
  35. Sgarbanti, G. (1988), Le fonti del diritto agrario, I, Le fonti costituzionali e comunitarie, Cedam, Padova.
  36. Tommasini R. (2012), «La nuova disciplina dei contratti per i prodotti agricoli e alimentari», Rivista di Diritto Alimentare, 4.

  • Natural Gas Distribution in Italy: The Implementation of the Reform and its Effects Silvia Giacomelli, in SSRN Electronic Journal /2008
    DOI: 10.2139/ssrn.1344193

Luigi Russo, La riforma della Pac del 2013 e le relazioni contrattuali tra gli operatori del mercato in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 1-2/2013, pp 157-180, DOI: 10.3280/AIM2013-001010