Solidarity Economy like Self-defense Society. The Rosarno Experience

Journal title SOCIOLOGIA DEL LAVORO
Author/s Fabio Mostaccio
Publishing Year 2016 Issue 2016/142 Language Italian
Pages 13 P. 164-176 File size 123 KB
DOI 10.3280/SL2016-142010
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

In 2010, in Rosarno, after the last attack against immigrants working in the fields, the latter started a protest that became a real warfare. The responsibilities rebounded on the little local producers, which in turn reveal themselves like victims of the economic system. In this contest takes place the project "SOS Rosarno" that has a special political responsibility acting on an economic level. They bring to life to a "solidarity economy form" through a GAS; the idea is to create an instrument that can carve out a space of fight. The instrument that can take a route of change is the creation of group of little producers that together choose to separate themselves from market logic. In this paper we want to consider the Solidarity Economy way like a new self-defense society form.

Keywords: Solidarity Economy, self-defence society, GAS (Solidarity Purchasing Groups)

  1. Aa.Vv. (2011). REF 3 Ismea, vol. II. Assago: Ipsoa.
  2. Aa.Vv. (2010). Il capitale delle relazioni. Milano: Altreconomia.
  3. Aguglia L., Carrillo F., Madau F.A., Perito M.A. (2008). La commercializzazione degli agrumi freschi e trasformati, Quaderno n. 3, Piano Agrumi. Roma:
  4. INEA. Albert M. (2003). Il libro dell’economia partecipativa. La vita dopo il capitalismo. Milano: il Saggiatore.
  5. Barbarossa C. (2014). La comunicazione organizzativa interna nelle organizzazioni di consumo etico: alcune riflessioni sui Gruppi di Acquisto Solidale. Esperienze d’Impresa, 1: 109-124. DOI: 10.3280/EI2014-001005
  6. Brunori G., Rossi A., Guidi F. (2012). On the Social Relations around and beyond Food. Analysing Consumers’ Role and Action in Gruppi di Acquisto Solidale (Solidarity Purchasing Group). Sociologia Ruralis, 52: 1-30. DOI: 10.1111/j.1467-9523.2011.00552.x
  7. Carlini R. (2012). L’economia del noi. L’Italia che condivide. Roma-Bari: Laterza.
  8. Carrera L. (2009). I gruppi di acquisto solidale. Una proposta solida nella società liquida. Partecipazione e conflitto, 3: 95-122. DOI: 10.3280/PACO2009-003007
  9. Cavazzani A., Sivini G., a cura di (1997). Arance amare. La crisi dell’agrumicoltura italiana e lo sviluppo competitivo di quella spagnola. Soveria Mannelli: Rubbettino.
  10. Eboli M.G. (2010). Ripensare il ruolo dell’agricoltura per superare la crisi. Quaderni di Economia del Lavoro, 91: 89-101. DOI: 10.3280/QUA2010-091006
  11. Eme B., Laville J.L. (2006). Economia solidale. In: Laville J.L., Cattani A.D., a cura di, Dizionario dell’altra economia, Roma: Sapere2000.
  12. Forno F. (2011). La spesa a pizzo zero. Consumo critico e agricoltura libera: le nuove frontiere della lotta alla mafia. Milano: Altreconomia.
  13. Forno F., Grasseni C., Signori S. (2013). Oltre la spesa. I Gruppi di Acquisto Solidale come laboratori di cittadinanza e palestre di democrazia. Sociologia del lavoro, 132: 127-142. DOI: 10.3280/SL2013-132010
  14. Harvey D. (2006). Neo-Liberalism as Creative Destruction. Geografiska Annaler, 88: 145-158.
  15. Harvey D. (2007). Breve storia del neoliberismo. Milano: il Saggiatore.
  16. Harvey D. (2011). L’enigma del capitale e il prezzo della sua sopravvivenza. Milano: Feltrinelli.
  17. Honneth A. (2010). Capitalismo e riconoscimento. Firenze: Firenze University Press.
  18. ISMEA (2008). Report Economico Finanziario. Agrumi. Dragoni: Imago Media.
  19. ISTAT (2010). 6° Censimento Generale dell’Agricoltura.
  20. Laville J.L. (2011). Solidarity Economy (Èconomie Solidarie). In: Hart K., Laville J.L., Cattani A.D., a cura di, The Human Economy. Cambridge-Malden: Policy Press.
  21. Marsden T., Banks J., Bristow G. (2000). Food supply chain approaches: Exploring their role in rural development. Sociologia Ruralis, 40, 4: 424-438. DOI: 10.1111/1467-9523.00158
  22. Micheletti M. (2003). Political virtue and shopping. Individuals, consumerism, and collective action. New York: Palgrave Macmillan.
  23. Mora E. (2007). L’abbigliamento tra etica ed estetica. In: Bovone L., Mora E., a cura di, La spesa responsabile. Il consumo biologico e solidale. Roma: Donzelli. Mostaccio F. (2012). La guerra delle arance. Soveria Mannelli: Rubbettino.
  24. Mostaccio F. (2014). 「食と農」セクターにおける連帯経済:イタリアのG.A.S.,
  25. フランスのAMAP, そして日本の提携. Kurashi to Kyodo, 9: 43-51.
  26. Padoan V. (2011). Il caso della Piana di Gioia Tauro (RC). In: Aa.Vv., Immigrazione, sfruttamento e conflitto sociale. Una mappatura delle aree a rischio e quattro studi di caso territoriali. IRES, Rapporto di Ricerca n. 1.
  27. Perna T. (1998). Fair trade. La sfida etica al mercato mondiale. Torino: Bollati Boringhieri.
  28. Piselli F., Arrighi G. (1985). Parentela, clientela e comunità. In: Bevilacqua
  29. P., Placanica A., a cura di, Storia d’Italia. Le regioni dall’Unità a oggi. La Calabria. Torino: Einaudi.
  30. Polanyi K. (1974), La grande trasformazione. Torino: Einaudi.
  31. Pugliese E. (2003). Gli immigrati nel mercato del lavoro e nell’economia italiana. In: Macioti M.I., Pugliese E., a cura di, L’esperienza migratoria. Immigrati e rifugiati in Italia. Roma-Bari: Laterza.
  32. Pugliese E. (2012). Il lavoro agricolo immigrato e il caso di Rosarno. Mondi Migranti, 3: 7-28. DOI: 10.3280/MM2012-003001
  33. Rebughini P. (2008). Costruire nuovi spazi di consumo: i Gruppi di acquisto e il sogno della trasparenza. In: Leonini L., Sassatelli R., a cura di, Il consumo critico. Roma-Bari: Laterza.
  34. Rebughini P. (2011). La consommation critique en Italie: les ambivalences de la politique au quotidien. In: Pleyers G., a cura di, La consommation critique.
  35. Mouviments pour une alimentation responsabile et solidaire. Paris: Desclée de Brouwer.
  36. Renting H., Marsden T., Banks J. (2003). Understanding alternative food network: exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment & Planning A, 35, 3: 393-411.
  37. Sage C. (2003). Social embeddedness and relations of regard: alternative “good food” networks in south-west Ireland. Journal of Rural Studies, 19: 47-60.
  38. Sage C. (2006). La qualità nelle reti alternative di produzione alimentare: convenzioni, normative e governance. In: Cavazzani A., Gaudio G., Sivini
  39. S., Politiche, Governance e innovazione per le aree rurali. Napoli: Edizioni Scientifiche Italiane.
  40. Valera L. (2005). GAS. Gruppi di Acquisto Solidale. Milano: Terredimezzo.
  41. Van der Ploeg J.D. (2009). I nuovi contadini. Le campagne e le risposte alla globalizzazione. Roma: Donzelli.
  42. Viti F. (2009). Schiavitù, dipendenza e lavoro in Africa. In: Casadei T., Mattarelli S., a cura di, Il senso della Repubblica. Schiavitù. Milano: FrancoAngeli.

  • From Civic Food Networks to Civic Food Platforms: collaboration, trust and empowerment in the New Food Economy Stefano Spillare, Roberta Paltrinieri, Lucia Marciante, in SOCIOLOGIA DEL LAVORO 152/2018 pp.120
    DOI: 10.3280/SL2018-152007
  • Stuck and Exploited Refugees and Asylum Seekers in Italy Between Exclusion, Discrimination and Struggles Giovanni Cordova, (ISBN:978-88-6969-533-9)
  • Filiere socialmente sostenibili. Un veicolo per l'emancipazione dallo sfruttamento dei braccianti di origine straniera? Eduardo Barberis, Fabio De Blasis, Elisabetta Mancinelli, Elena Viganò, in MONDI MIGRANTI 2/2022 pp.75
    DOI: 10.3280/MM2022-002004
  • Lavoro migrante, mercati nidificati e sviluppo rurale nelle aree ad agricoltura intensiva del Sud Italia: due esperienze in Calabria e Sicilia Giulio Iocco, Martina Lo Cascio, Domenico Perrotta, in MONDI MIGRANTI 1/2019 pp.37
    DOI: 10.3280/MM2019-001003
  • (Re)Commoning Food and Food Systems. The Contribution of Social Innovation from Solidarity Economy Adanella Rossi, Mario Coscarello, Davide Biolghini, in Agriculture /2021 pp.548
    DOI: 10.3390/agriculture11060548
  • Crisis and Post-Crisis in Rural Territories Alessandra Corrado, Giulio Iocco, Martina Lo Cascio, pp.73 (ISBN:978-3-030-50580-6)

Fabio Mostaccio, L’economia solidale come autodifesa della società. L’esperienza di Rosarno in "SOCIOLOGIA DEL LAVORO " 142/2016, pp 164-176, DOI: 10.3280/SL2016-142010