The responsibilities of business operators in the organic sector

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Irene Canfora
Publishing Year 2019 Issue 2017/2 Language Italian
Pages 21 P. 5-25 File size 60 KB
DOI 10.3280/AIM2017-002001
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The essay analyses the legislative framework of organic business operators responsibilities after the EU Regulation no. 2018/848, on organic production and labelling of organic products, pointing out the coherence with the European legislation concerning the allocation of responsibilities within the agrifood chain and analysing the legal tools aimed at limit the increasing of costs for small producers in the organic sector.

Keywords: Organic farming, responsibilities, agri-food chain, small producers.

  1. Albisinni F. (2018a), Strumentario di diritto alimentare europeo, Utet giuridica, Milano, 3 ed.
  2. Albisinni F. (2018b), «Il Regolamento (UE) 2017/625: controlli ufficiali, ciclo della vita, impresa, e globalizzazione», Rivista di Diritto Alimentare, 1.
  3. Cafaggi F., Iamiceli P. (2015), «Responsabilità del fornitore alimentare tra colpa professionale e concorso del produttore finale (nota a Cassazione civile, sez. 2, 10 luglio 2014, n. 15824)», Contratti, 10, 896.
  4. Canfora I. (2006), «Ogm e agricoltura biologica», Agricoltura, Istituzioni, Mercati, 3: 419.
  5. Canfora I. (2009), «Sicurezza alimentare e nuovi assetti delle responsabilità di filiera», Rivista di Diritto Alimentare, I.
  6. Canfora I. (2015), «Gruppi di produttori ed enti di certificazione: competenze e legittimazione in una regolazione mobile», Rivista di Diritto Alimentare, 2.
  7. Canfora I. (2017), «Qualità dei prodotti e pluralismo delle regole dei mercati», in AAVV, Il Trattato di Lisbona e la nuova PAC, Cacucci, Bari.
  8. Carmignani S. (2018), «Filiera agroalimentare», Digesto delle discipline privatistiche, sez. civ., agg. XI.
  9. Cristiani E. (2008), «La filiera corta in agricoltura biologica», Rivista di Diritto Alimentare, 3.
  10. Gradoni L. (2003), «Commento all’art. 7 del reg. 178/02», in AA.VV., La sicurezza alimentare nell’Unione Europea, Nuove Leggi civili commentate, 1-2.
  11. Iannarelli A. (2011), Profili giuridici del sistema agroalimentare tra ascesa e crisi della globalizzazione, Cacucci, Bari.
  12. Iannarelli A. (2016), Profili giuridici del sistema agro-alimentare e agroindustriale. Soggetti e concorrenza, Cacucci, Bari.
  13. Petrelli L. (2015), «La certificazione di gruppo: una nuova opportunità per i piccoli produttori biologici europei?», Rivista Diritto Alimentare, 2.
  14. Rete Rurale nazionale (2019), Bioreport 2017-18. L’agricoltura biologica in Italia, Roma.
  15. Schmidt H. (2018), «Das neue Unionsrecht der Biolebensmitte: Krieg in der Dör-fen und Konformitat stätt Gleichwertigkeit», Zeitschift für Lebensmittelrecht, 4: 434.
  16. Sinab (2018), Bio in cifre – Anticipazioni.
  17. Tommasini A. (2014), «Produzioni biologiche e filiera corta in funzione di un’alimentazione sostenibile», Rivista Diritto Agrario, I.
  18. Trapé I. (2015), «La proposta di regolamento sull’agricoltura biologica: prime riflessioni», Rivista di Diritto Agrario, I.

Irene Canfora, La responsabilità delle imprese nella filiera biologica in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 2/2017, pp 5-25, DOI: 10.3280/AIM2017-002001