The rural landscape between the transformations of agriculture and the food iconic function

Journal title SOCIOLOGIA URBANA E RURALE
Author/s Carlo Colloca
Publishing Year 2018 Issue 2018/115suppl. Language Italian
Pages 14 P. 130-143 File size 986 KB
DOI 10.3280/SUR2018-115-S1010
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The text analyzes the rural landscape as a synthesis of nature and culture, but also of historical processes of socio-territorial and economic changes. In particular, the text focuses on the relationship between agricultural modernization, rural development and social farming practices and their effects on the landscape. In the second part, it concentrates on how food is related to the landscape, influencing its representation.

Keywords: Landscape, rural, territory, social farming, food, icon, emotions.

  1. Amendola G. (2015). Emozioni urbane. Odori di città. Napoli: Liguori Editori.
  2. Amendola G. (2016). Le retoriche della città. Tra politica, marketing e diritti. Bari: Dedalo.
  3. Anguillari E., Ferrario V., Gissi E., Lancerini E. (2011). Paesaggio e benessere. Milano: FrancoAngeli.
  4. Barberis C. (2009). La rivincita delle campagne. Economie e culture del mondo rurale dalla povertà al benessere. Roma: Donzelli.
  5. Bevilacqua P. (2012). Il grande saccheggio. L’età del capitalismo distruttivo. Roma-Bari: Laterza.
  6. Cavazzani A. (2006). Lo sviluppo rurale come superamento della modernizzazione agricola. Agriregionieuropa, 5, 19. Testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it, consultato in data 30 novembre 2017.
  7. Cortignani R., Natali A. (2009). Politica agricola comunitaria e paesaggio: quali opportunità per la risorsa paesaggio con la riforma dell’Health check. Agriregionieuropa, 5, 19. Testo disponibile al sito: https://agriregionieuropa.univpm.it, consultato in data 30 novembre 2017.
  8. Corvo P. (2009). Reinvenzione del cibo e sviluppo del territorio: il turismo enogastronomico. Culture della sostenibilità, 6: 90-101. DOI: 10.3280/CDS2009-006006
  9. De Filippis F. (a cura di) (2007). L’Health Check della PAC, una valutazione delle prime proposte della Commissione. Roma: Edizioni Tellus.
  10. Fanizza F. (2015). La città giardino secondo l’agrarian urbanism: multifunzionalità in agricoltura e benessere sociale. Sociologia urbana e rurale, 106: 137-147. DOI: 10.3280/SUR2015-10601
  11. Grandi A. (2018). Denominazione di origine inventata. Le bugie del marketing sui prodotti tipici italiani. Milano: Mondadori.
  12. Latouche S. (2012). Per un’abbondanza frugale. Malintesi e controversie sulla decrescita. Torino: Bollati Boringhieri.
  13. Lewis O. (1973), La cultura della povertà. Bologna: il Mulino.
  14. Magnier A., Morandi M. (2013). Paesaggi in mutamento. L’approccio paesaggistico alla trasformazione della città europea. Milano: FrancoAngeli.
  15. Marselli G. A. (1973). La civiltà contadina e la trasformazione nelle campagne. Torino: Loescher.
  16. Osti G. (1994). Sociologia Rurale. Sociologia urbana e rurale, 42/43: 42-61.
  17. Pellizzoni L. (a cura di) (2011). Conflitti ambientali. Esperti, politica, istituzioni nelle controversie ecologiche Bologna: il Mulino.
  18. Polanyi K. (1957). The Great Transformation. Boston: Beacon Press. (trad. it.: La Grande Trasformazione. Torino: Einaudi, 2000).
  19. Poli D. (2013), Introduzione. Agricoltura paesaggistica: un arredo fittizio della campagna o un’opportunità di sviluppo per il mondo rurale in evoluzione? In Poli D. (a cura di), Agricoltura paesaggistica. Visioni, metodi, esperienze. Firenze: Firenze University Press.
  20. Romita T., Núñez S. (2009). “Nuove popolazioni rurali: rural users, transumanti, nuovi abitanti. Relazione al convegno di Studi rurali Ripensare il Rurale: nuovi bisogni, innovazioni e opportunità per lo sviluppo sostenibile del territorio”, Altomonte, 25-27 giugno 2009.
  21. Rossetti M. (2011). Cantine: tecnologia, architetture, sostenibilità. Santarcangelo di Romagna: Maggioli.
  22. Settis S. (2017). Architettura e democrazia. Paesaggio, città, diritti civili. Torino: Einaudi.
  23. Stuiver M. (2006). Highlighting the Retro Side of Innovation and its Potential for Regime Change in Agriculture. In Marsden T., Murdoch J. (eds.), Between the Local and the Global. Bingley: Emerald Group Publishing Limited.
  24. Strassoldo R. (1996). Sociologia dell'agricoltura. Roma: Nuova Italia Scientifica.
  25. Turri E. (1998). Il paesaggio come teatro. Dal territorio vissuto al territorio rappresentato. Venezia: Marsilio.
  26. Turri E. (2014). Semiologia del paesaggio italiano. Venezia: Marsilio.
  27. Van der Ploeg J.D. (2003). The Virtual Farmer: Past, Present and Future of the Dutch Peasantry. Assen: Royal Van Gorcum.
  28. Van der Ploeg J.D. (2006). Oltre la modernizzazione. Processi di sviluppo rurale in Europa. Soveria Mannelli: Rubbettino.
  29. Waldheim C. (2010). Notes Toward a History of Agrarian Urbanism. In White M., Przybylski M. (eds.), Bracket 1: On Farming. Barcellona-New York: Actar.
  30. Weber M. (2005). Dalla terra alla fabbrica. Scritti sui lavoratori agricoli e lo Stato nazionale (1892-1897). Roma-Bari: Laterza.

Carlo Colloca, Il paesaggio rurale fra le trasformazioni dell’agricoltura e la funzione iconica del cibo in "SOCIOLOGIA URBANA E RURALE" 115suppl./2018, pp 130-143, DOI: 10.3280/SUR2018-115-S1010