Agricultural law facing climate change

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Eloisa Cristiani
Publishing Year 2019 Issue 2016/2 Language Italian
Pages 13 P. 9-21 File size 191 KB
DOI 10.3280/AIM2016-002002
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The paper explores how current provisions in agricultural law sectors deal with the pressing challenge of climate change. In 2015, the UN adopted the Agenda 2030 for Sustainable Development, including Sustainable Development Goal # 2 on the promotion of sustainable agriculture. In the EU, «Europe 2020» strategy and the EU Communication titled «The Cap towards 2020» aim at building «more sustainable, smarter and more inclusive growth for rural Europe». Agriculture is re-sponsible for almost 20% of Ghg emissions and it should thus contribute to climate change mitigation and climate resilience. Nevertheless, it remains to be clarified what kind of agriculture we refer to? Is there a common and univocal notion of sustainable agriculture? What are green practices able to reduce global C02 emis-sions? Are sustainable agriculture and "precision agriculture" connected? Sustain-able agriculture seems to be the only way to wisely manage natural resources like water, biodiversity and ecosystem services. In the author’s view the role of agricul-tural law is to provide an answer to the above-mentioned questions.

Keywords: Law, agriculture, sustainability, climate change

  1. Abrami A (2018), «La nuova legislazione forestale nel decreto 3 aprile 2018, n. 34», Rivista di Diritto Agrario, I.
  2. Alabrese M. (2018), Il regime della food security nel commercio agricolo internazionale. Dall’Havana Charter al processo di riforma dell’Accordo agricolo Wto, Giappichelli, Torino.
  3. Antonelli M., Greco F. (a cura di) (2013), L’acqua che mangiamo. Cos’è l’acqua virtuale e come la consumiamo, Ediz. Ambiente, Milano.
  4. Bolognini S. (2012), La disciplina della comunicazione business to consumers nel mercato agro-alimentare europeo, Giappichelli, Torino.
  5. Bruno G.C, Palombino F.M., Rossi V. (a cura di) (2017), Migration and the Environment: Some Reflections on Current Legal Issues and Possible Ways Forward, CNR Edizioni, Roma.
  6. Brunori G., Bartolini F. (2015), «I dilemmi della bioeconomia: una riflessione sulla Bioeconomy Strategy della Commissione Europea», Agriregionieuropa, 41.
  7. Cartei G.F. (a cura di) (2013), Cambiamento climatico e sviluppo sostenibile, Giappichelli, Torino.
  8. Certomà C. (2010), «Diritto al cibo, sicurezza alimentare, sovranità alimentare», Rivista di diritto alimentare, 2, -- http://www.rivistadirittoalimentare.it.
  9. D’Ovidio C., Maggiorelli G., Masone M. (2016), Le impronte ambientali e i prodotti alimentari, -- http://www.isprambiente.it/it/certificazioni/files/ipp/documenti/le-impronte-ambientali-e-i-prodotti-alimentari.
  10. De Leonardis F. (2017), «Economia circolare: saggio sui suoi tre diversi aspetti giuridici. Verso uno Stato circolare», Diritto amministrativo, XXV, 1.
  11. Di Lauro A. (2012), «Nuove regole per le informazioni sui prodotti alimentari e nuovi analfabetismi. La costruzione di una “responsabilità del consumatore”», Rivista di diritto alimentare, 2, -- http://www.rivistadirittoalimentare.it.
  12. Ferrucci N. (2017), «Agricoltura e ambiente», in I. Canfora, L. Costantino, A. Jannarelli (a cura di), Il Trattato di Lisbona e la nuova Pac. Atti del Convegno di Bari 27-28 marzo, Caccucci, Bari.
  13. Fidone G. (2012), «Gli appalti verdi all’alba delle nuove direttive: verso modelli più flessibili orientati a scelte eco-efficienti», Riv. it. dir. pubbl. comunit., 5.
  14. Fidone G., Mataluni F. (2016), «Gli appalti verdi nel Codice dei Contratti Pubblici», Rivista quadrimestrale di Diritto dell’ambiente, 2.
  15. Fracchia F. (2013) «Cambiamento climatico e sviluppo sostenibile: lo stato dell’arte», in G.F. Cartei (a cura di) (2013), Cambiamento climatico e sviluppo sostenibile, Giappichelli, Torino.
  16. Fracchia F., Marcovecchio A. (2010), «Il cambiamento climatico: problema e opportunità per il diritto», in F. Fracchia, M. Occhiena (a cura di), Climate change: la risposta del diritto, Editoriale Scientifica, Napoli.
  17. Fracchia F., Occhiena M. (a cura di) (2010), Climate change: la risposta del diritto, Editoriale Scientifica, Napoli.
  18. Gaverini F. (2009), «Attività contrattuale della PA e protezione dell’ambiente: gli appalti verdi», Riv. giur. edilizia, 5-6.
  19. Germanò A. (2016), Manuale di Diritto agrario, Giappichelli, Torino, 2016.
  20. Giuffrida M. (2018), «Agricoltura, cambiamenti climatici e sicurezza alimentare nella Pac 2014-2020», Revista Ibertoamericana de Derecho Agrario, 7.
  21. Griscom B.W., Adams J., Ellis P.W., Houghton R.A., Lomax G., Miteva D.A., Schlesinger W.H., Shoch D., Siikamäki J.V., Smith P., Woodbury P., Zganjar C., Blackman A., Campari J., Conant R.T., Delgado C., Elias P., Gopalakrishna T., Hamsik M.R., Herrero M., Kiesecker J., Landis E., Laestadius L., Leavitt S.M., Minnemeyer S., Polasky S., Potapov P., Putz F.E., Sanderman J., Silvius M., Wollenberg E., Fargione J. (2017), «Natural climate solutions, in Proceeding of the National Academy of Sciences (Pnsa), -- -- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5676916/.
  22. Guy S., Goodwin-Gill G.S., McAdam J. (2017), Climate Change, Disasters and Displacement, -- http://www.refworld.org/docid/5aa695874.html.
  23. Hammersley M. (2017), «The Right to a Healthy and Stable Climate: Fundamental or Unfounded», Arizona Journal of Environmental Law and Policy, VII, 1, Fall 2016-Spring 2017.
  24. Kassim O.H. (2017), «Gli appalti verdi», in G.P. Rossi (cura di), Diritto dell’ambiente, Giappichelli, Torino.
  25. Lucca M., Usai S. (2016), «Gli appalti verdi nel collegato ambientale: “focus” sul “Green Public Procurement”», Appalti e contratti, 4.
  26. Lupo A. (2015), «Sostenibilità del settore agro-alimentare, biotecnologie e food safety nell’Unione Europea: il paradigma degli organismi geneticamente modificati», Rivista quadrimestrale di diritto dell’ambiente, 1.
  27. Manfredi G. (2011), «Cambiamenti climatici e principio di precauzione», Riv. quadrim. di Diritto dell’ambiente, 1.
  28. Manservisi S. (2017), «Verso un uso sostenibile dell’energia, il miglioramento dell’efficienza energetica e la creazione di modelli di produzione di consumo sostenibili anche nel settore alimentare», Rivista di diritto agrario, I.
  29. Masini S. (2018), Corso di diritto alimentare, Giuffrè, Milano.
  30. Mastrodonato G. (2017), «La progettazione delle opere pubbliche a seguito delle modifiche e integrazioni apportate dal correttivo al Codice degli appalti», Riv. giur. edilizia, 4.
  31. Mazzantini U. (2017), La natura è il modo più economico per battere il cambiamento climatico, -- www.greenreport.it/news/clima/la-natura-modo-piu-economico-battere-cambiamento-climatico.
  32. McMichael P. (2009), «A food regime genealogy», Journal of Peasant Studies, 36 (1).
  33. Nespor S (2007), «I rifugiati ambientali», Federalismi.it, 4.
  34. Nespor S. (2008), «L’impronta climatica», Federalismi.it, 24.
  35. Nespor S. (2015), «Le mani di Engels: sistema alimentare mondiale, ambiente e cambiamento climatico», Rivista di diritto alimentare, 3.
  36. Occhiena M. (2008), «Norme di gestione ambientale», in M.A. Sandulli, R. De Nictolis, R. Garofoli (a cura di), Trattato sui contratti pubblici, Giuffrè, Milano.
  37. Paoloni L. (2009), «Forestazione, biodiversità ed emissioni climalteranti», in L. Paoloni (a cura di), Politiche di forestazione ed emissioni climalteranti, Tellus, Roma.
  38. Paoloni L. (2011), «I nuovi percorsi della food security: dal “diritto al cibo adeguato” alla “sovranità alimentare”», Diritto e giurisprudenza agraria, alimentare e dell’ambiente, 3.
  39. Pernice M. (2017), «Verso il piano nazionale di adattamento”, Ecoscienza, 3.
  40. Pimbert M. (2017), «Agroecology as an Alternative Vision to Conventional Development and Climate Smart Agriculture», Development, 58 (2-3).
  41. Renda A., Cellai C. (2016), Strategia Europa 2020: cronaca di una revisione annunciata, -- www.issirfa.cnr.it/download/zCLzc/1-def-europa2020-attiseminario cinsedo.pdf.
  42. Russo L (2012), «Controlli e certificazioni nel settore agrario: la condizionalità», Rivista di diritto alimentare, 1, -- http://www.rivistadirittoalimentare.it.
  43. Sirsi E. (2017), OGM e agricoltura, Ed. Scientifica, Napoli.
  44. Strambi G. (2016a), «L’innovazione nel settore agricolo europeo. Le colture “fuori terra” come un altro modo sostenibile di fare agricoltura?», Rivista di Diritto Agrario, I.
  45. Strambi G. (2016b), «Condizionalità e greening nella Pac: è abbastanza per il clima?», Agricoltura – Istituzioni – Marcati, 2.
  46. Valentine E.F (2015), Arguments in Support of A Constitutional Right to Atmospheric Integrity, 32 Pace Envtl. L. Rev. 56, -- https://digitalcommons.pace.edu/pelr/vol32/iss1/2.
  47. Van Zeben J. (2015), Establishing a Governmental Duty of Care for Climate Change Mitigation: Will Urgenda Turn the Tide?, -- https://www.cambridge.org/core/journals/transnational-environmental-law/article/establishing-a-governmental-duty-of-care-for-climate-change-mitigation-will-urgenda-turn-the-tide/.
  48. Vanni F. (2013), «Il possibile impatto dell’applicazione del greening in Italia», Agriregionieuropa, IX, 35.
  49. Vergara M. (2015), «L’impronta idrica in relazione allo spreco alimentare idrico ambientale», in Di Lauro A. (a cura di), Nutridialogo, Ets, Pisa.
  50. Villamena S. (2017), «Codice dei contratti pubblici 2016. Nuovo lessico ambientale, clausole ecologiche, sostenibilità, economicità», Riv. Giur. Edilizia, 3.
  51. Vivani C. (2016), «Appalti sostenibili, green public procurement e socially responsible public procurement», Urbanistica e appalti, 8-9.

Eloisa Cristiani, Il diritto agrario di fronte ai cambiamenti climatici in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 2/2016, pp 9-21, DOI: 10.3280/AIM2016-002002