Between regulatory changes and social impact. Being a rider in Italy.

Journal title GIORNALE DI DIRITTO DEL LAVORO E DI RELAZIONI INDUSTRIALI
Author/s Nicola Ferrigni, Emilio Rocchini
Publishing Year 2023 Issue 2022/175 Language Italian
Pages 21 P. 405-425 File size 274 KB
DOI 10.3280/GDL2022-175005
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The recent proposal of EU Directive that introduces a form of presumption of subordinate work of those who carry out their activities through IT platforms has re-engaged the debate on the riders’ activities and on the need for regulation for gig economy workers. This paper re-ports the main findings of a research which blends together the legal approach - focusing on the analysis of the main case law pronouncements and legislative interventions - and the so-ciological approach, carried out through empirical research addressed to riders working for the main food delivery platforms. According to the research findings, the interviewees’ resistance to the idea of a "forced subordination" is due to the "non-negotiable" nature of those identity values on which their job relies, which consist of a perfect "alchemy" between time and earn-ings. This call for a cultural change, needed to mark the shift from a "fear of changing" to a "concern about changing" approach.

Keywords: Food delivery; Rider; Gig economy; Labour law; Social research.

  1. Alaimo A. (2022). Lavoro e piattaforme tra subordinazione e autonomia: la modulazione delle tutele nella proposta della Commissione europea. DRI: 639 ss.
  2. Albi P. (2020). La subordinazione algoritmica nell’impresa piattaforma. RIDL, I: 826 ss.
  3. Aloisi A., De Stefano V. (2020a). Regulation and the future of work: the employment relationship as an innovative facilitator. ILR, 159: 47 ss.
  4. Aloisi A., De Stefano V. (2020b). Il pacco è servito. Il Mulino, 18.9.2020. -- Testo disponibile al sito: https://www.rivistailmulino.it (consultato il 12.1.2022).
  5. Amato R. (2021). Rider, c’è anche chi vuole rimanere autonomo: “Così siamo liberi di scegliere”. -- Testo disponibile al sito: www.repubblica.it/economia/2021/12/09/news/rider_ma_c_e_anche_chi_vuole_rimanere_autonomo_cosi_siamo_liberi_di_scegliere_-329489276/ (consultato il 11.1.2022).
  6. Amaturo E. (2012). Metodologia della ricerca sociale. Torino: Utet.
  7. Bano F. (2021). Quando lo sfruttamento è smart. LD: 303 ss.
  8. Barbieri M. (2021a). La ragione di un commento a un accordo aziendale importante. LLI, 7(1).
  9. Barbieri M. (2021b). Prime osservazioni sulla proposta di direttiva per il miglioramento delle condizioni di lavoro nel lavoro con piattaforma. LLI, 7(2).
  10. Battistelli F. (2016). La sicurezza e la sua ombra. Terrorismo, panico, costruzione della minaccia. Roma: Donzelli.
  11. Battistelli F., Galantino M.G. (2020). Sociologia e politica del coronavirus. Milano: Franco Angeli.
  12. Bentivegna S., Boccia Artieri G. (2021). Voci della democrazia. Il futuro del dibattito pubblico. Bologna: il Mulino.
  13. Bergamante F., Della Ratta F., De Minicis M., Mondone E. (2022). Lavoro virtuale nel mondo reale: i dati dell’indagine Inapp-Plus sui lavoratori delle piattaforme in Italia. InappPolicyBrief, 25, 1 ss.
  14. Biasi M. (2018). Uno sguardo oltre confine: i “nuovi lavori” della gig economy. LLI, 4.
  15. Bichi R., Corvo P. (2021). I consumi alimentari: che cosa cambia nella pandemia? Bologna: il Mulino.
  16. Bonichi F. (2020). Forme del “collettivo” ai tempi del Coronavirus. SMP, 11(22): 303 ss.
  17. Bronzini G. (2022). La proposta di Direttiva sul lavoro nelle piattaforme digitali tra esigenze di tutela immediata e le sfide dell’«umanesimo digitale». LDE, 3.
  18. Capponi F. (2022). Lavoro mediante piattaforma digitale e qualificazione del rapporto di lavoro: la Commissione europea tenta la via della presunzione di subordinazione. DRI: 655 ss.
  19. Caratù M. (2018). Il fenomeno del Food Delivery. In: Eurispes, 30° Rapporto Italia. Bologna: Minerva.
  20. Carinci F. (2020). Il C.C.N.L. sui collaboratori autonomi del 15 settembre 2020. LG: 1045 ss.
  21. Caruso B. (2019). Il lavoro digitale e tramite piattaforma: profili giuridici e di relazioni industriali I lavoratori digitali nella prospettiva del Pilastro sociale europeo: tutele rimediali legali, giurisprudenziali e contrattuali. DRI: 1005 ss.
  22. Castigli M. (2021). Salario minimo digitale: è il momento di parlarne sul serio. -- Testo disponibile al sito: www.agendadigitale.eu/mercati-digitali/gig-economy-quale-via-per-una-migliore-tutela-dei-diritti-le-proposte-in-italia-e-ue/ (consultato il 11.1.2022).
  23. Codeluppi V. (2005). Manuale di sociologia dei consumi. Roma: Carocci.
  24. Colombo G. (2021). Ora sui rider tocca all’Italia. Fatta la legge, serve il contratto. -- Testo disponibile al sito: www.huffingtonpost.it/ora-sui-rider-tocca-allitalia-fatta-la-legge-serve-il-contratto (consultato il 11.1.2022).
  25. Corbetta P. (2015). La ricerca sociale. Metodologia e tecniche, vol. II. Bologna: il Mulino.
  26. Davidov D. (2018). Setting labour law’s coverage: between universalism and selectivity. In: Perulli A., a cura di, Lavoro autonomo e capitalismo delle piattaforme. Padova: Cedam.
  27. De Stefano V. (2016). The rise of the “just in time economy”. Ginevra: ILO.
  28. De Stefano V., Aloisi A. (2018). Fundamental Labour Rights, Platform Work and Human Rights Protection of Nonstandard Workers. Milano: Bocconi Legal Studies Research Paper Series.
  29. Del Punta R. (2019). Social Media and Workers Right: What is at stake?. IJCLLIR, 1: 79 ss.
  30. Depincé V.M., Siau B., Mainguy D. (2020). Contrat de travail – requalification contractuelle entre une plateform et un chauffeur de VTC en contrat de travail salarié. Aspects de droit du travail et de droit de la concurrence. La Semaine juridique – Entreprise et affaires, 28.
  31. Dsouza D., Sharma D. (2021). Online food delivery portals during COVID-19 times: an analysis of changing consumer behavior and expectations. IJIS, 13(2): 218 ss.
  32. Fabozzi R. (2019). Piattaforme digitali e diritto del lavoro. MGL: 529 ss.
  33. Fabris G. (2010). La società post-crescita. Milano: Egea.
  34. Ferrigni N. (a cura di) (2021). Le nuove povertà nel territorio di Roma Capitale. Roma: Aracne.
  35. FIPE (2019). Ristorazione. Rapporto Annuale 2019. Roma, dicembre.
  36. Forlivesi M. (2021). Retribuzione e inquadramento nel contratto collettivo aziendale c.d. Just Eat. LLI, 7(1).

Nicola Ferrigni, Emilio Rocchini, Tra trasformazioni normative e ricadute sociali. La figura del rider in Italia in "GIORNALE DI DIRITTO DEL LAVORO E DI RELAZIONI INDUSTRIALI " 175/2022, pp 405-425, DOI: 10.3280/GDL2022-175005