Social farming and protection of agricultural resources in italian regional legislation of 2013

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Clelia Losavio
Publishing Year 2015 Issue 2013/3 Language Italian
Pages 14 P. 105-118 File size 70 KB
DOI 10.3280/AIM2013-003007
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The analysis of 2013 regional legislative output, confirms that agriculture is the field in which Italian Regions have passed the largest number of laws, among others fields of the economic development sector. This element reflects not only a particular dynamism of farming, even during these years of acute economic crisis, but also a constant effort of Regions in this field of residual competence, that isn’t limited neither by EU strong regulatory agriculture framework, nor by national crosscutting intervention. The analysis of regional laws content shows, moreover, that regional legislator has also addressed important issues, expression of new and emerging problems, and has often pushed the national legislation on this direction. Social farming, regulated by two Regions in 2013 (see regional laws n. 36 of Liguria and n. 14 of Veneto), is just an example of a regional legislation that anticipates a national legislation not yet defined. Among the other emerging issues, we can remember the protection of agricultural resources, that means both the protection of indigenous genetic resources for agricultural purposes and food (see regional laws n. 19/2013 of Sicily and n. 39/2013 of Apulia) and the protection of agricultural land (see regional law n. 10/2013 of Campania).

Keywords: Regional Legislation, Social Farming, Protection of Indigenous Genetic Resources of Agricultural Interest, Protection of Agricultural Land, Multifunctional Agriculture.

  1. Altili P. (2009), «I diritti e doveri dei Paesi in via di sviluppo per la protezione delle risorse biogenetiche», in Germanò A., Bugiani C. (a cura di), La ricchezza della diversità. L’insegnamento del diritto agrario come strumento di cooperazione per lo sviluppo, Giuffrè, Milano.
  2. Arabia G.A. (2014), Quantità e qualità della legislazione regionale, in Camera dei Deputati-Osservatorio sulla legislazione «Rapporto 2014 sulla legislazione tra Stato, regioni e Unione europea».
  3. Finuola R., Pascale A. (2008), L’agricoltura sociale nelle politiche pubbliche, Inea, Roma.
  4. Germanò A., Ragionieri M.P., Rook Basile E. (2014), Diritto agroalimentare. Le regole del mercato degli alimenti e dell’informazione alimentare, Giappichelli, Torino.
  5. Losavio C., Saputelli G. (2014), Gli interventi regionali in materia di sviluppo economico e attività produttive nel 2013, in Camera dei Deputati-Osservatorio sulla legislazione «Rapporto 2014 sulla legislazione tra Stato, regioni e Unione europea».
  6. Lucifero N. (2008), La legge statale sull’agriturismo a fronte del vaglio di legittimità della Corte Costituzionale. Nota alla sentenza della Corte Costituzionale
  7. 12 ottobre 2007 n. 339, Giurisprudenza Italiana, 4.
  8. Paoloni L. (2005), Diritti degli agricoltori e tutela della biodiversità, Giappichelli, Torino.
  9. Romano D. (2012), «L’agricoltura italiana ai tempi della crisi», Agriregionieuropa, 8.

Clelia Losavio, Agricoltura sociale e tutela delle risorse agricole nella legislazione regionale del 2013 in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 3/2013, pp 105-118, DOI: 10.3280/AIM2013-003007